Ik hoorde voor het eerst de bijzondere stem van Freddy Birset, toen hij op de Duitse TV werd aangekondigd als een Belgische zanger die nog nooit voor zo’n grote zaal had opgetreden. Of dat laatste waar is weet ik niet maar de indruk die zijn optreden achterliet was formidabel. Ik hoorde het Franse chansons zoals het hoorde met zijn zachte, vriendelijke stemgeluid.
Vlak daarna kwam ik ( ook in Duitsland ) in een platenzaak zijn album “Souvenir de France”  tegen. Terug in Nederland bleek van dat album een triple-versie te bestaan, 3 keer dezelfde chansons maar in 3 talen, 1CD in het Duits, een in het Nederlands en uiteraard een in het Frans. Dat bleek een bijzonder geslaagde combinatie, zo was de Nederlandse versie van Nathalie een verademing, aan de ene kant authentiek, aan de andere kant verstaanbaar.
Ook Adamo’s Inch Allah pakte ,juist in het Duits, precies de juiste sfeer….je zult begrijpen, ik was een fan geworden.

Freddy Birset ( eigenlijk Bierset ) is geboren in 1948 in Genk met een Vlaamse moeder en Waalse vader, zijn muziekgevoel kwam van zijn moeder, de voorliefde voor chansons van zijn vader.
Als tiener al leerde hij de muziek kennen, met gitaar en microfoon beklom hij de podia.
Freddy gaat spelen in de begeleidingsband van Rocco Granata en verhuist naar Antwerpen waar hij vier jaar als leadzanger in een bigband werd aangenomen en voor het eerst jazz en swing ontdekte, vooral de liedjes van Frank Sinatra, om uiteindelijk verliefd te worden op het Franse chanson. Een keerpunt in het leven van Freddy Birset:  hij kan valt voor de muziek van Gilbert Becaud en Georges Moustaki.

Zijn speciale band met het Franse chanson is succesvol, hij brengt verschillende albums uit en gaat op tournee, zowel solo als met Helmut Lotti, met wie hij een duet opneemt.

Op de podia toont hij zich een waren allrounder met liedjes in het Frans, Duits, Engels, Spaans,  Italiaans en Nederlands. In deze eeuw reist hij nog rond met 2 vrienden als jazz combo.
Freddy Birset overleed op 73-jarige leeftijd op 9 maar 2021.